Excel

Excel logo

Van de Office produkten van Microsoft ben ik het meest enthousiast over Excel al dan niet in combinatie met VBA (Visual Basic for Applications). Ook al doe ik een analyse met een ander tool, dan nog vind ik het vaak handig om (deel-) resultaten snel te laten zien met een draaitabel (pivottable) of een Excel grafiekje.
Een groot voordeel van Excel is dat bijna elk bedrijf hiermee werkt zodat dit analyse tool al in huis is. Bovendien is het interface bij iedereen bekend waardoor de resultaten van een analyse zich gemakkelijk laten integreren met reeds aanwezige andere rapportages. Dit geldt des te meer omdat andere applicaties vaak het Excel formaat aanbieden voor hun output.
Voor de analist is het gemakkelijk dat men in één Excel sheet input, formules en output kan mengen. Voor een kleine applicatie biedt dat alleen maar voordelen maar bij het onderhoud van grotere applicaties kost het tijd de business logic te achterhalen door het bekijken van de vaak ingewikkelde formules in de cellen.
Voor deze applicaties wordt het zinvol om VBA in te schakelen om de business logic beter zichtbaar te maken. Bovendien heeft men in VBA alle mogelijkheden wat betreft if-then-else en do-while constructies. Met de mogelijkheden binnen VBA om de Excel objecten (ranges, workbooks, worksheets, charts, user forms, ...) te manipuleren kan men vrij gemakkelijk complete applicaties bouwen.
Omdat Excel een veel gebruikte applicatie is, is er enorm veel keus in Excel boeken. En ook op internet is er erg veel informatie te vinden. Hierbij een paar links:

link button

'The Spreadsheet Page' door John Walkenbach.
Deze schrijver van een aantal bekende Excel-boeken geeft op zijn site Excel tips en verdere verwijzigingen. Op z'n search pagina gebruikt hij Google om een aantal van zijn favoriete bronnen te doorzoeken. Hij zegt zelf "In my experience, at least 80% of all Excel questions can be answered by searching the Web". Een Excel boek kan echter heel waardevol zijn als het een goed inzicht geeft in mogelijkheden van Excel en wijst op technieken die je bij voorkeur moet gebruiken of vermijden.

link button

'Excel Tips from MrExcel'.
Het mooiste hulpmiddel op deze site is het Forum (Message Board). Hier vind je gemakkelijk doorzoekbaar duizenden Excel vragen met antwoorden. En mocht je vraag nog niet beantwoord zijn dan zet je hem zelf op het Forum. Goed bruikbaar voor zowel de beginner (die wil weten hoe een probleem aan te pakken) als voor de geroutineerde gebruiker (die ontevreden is met zijn eigen oplossing: 'dat moet toch makkelijker kunnen').
Verder bevat de site naast een flink aantal eigen artikelen ook nog referenties naar artikelen van John Walkenbach (vorige link) en Chip Pearson (volgende link) .

link button

Deze website van Chip Pearson is vooral interessant vanwege de vele voorbeelden van VBA code. Als je iets nieuws op Excel gebied moet gaan doen, loont het de moeite even op deze site te kijken of je hier een voorbeeld kunt vinden. Voor nog meer referenties (vooral van Microsoft) kun je op zijn resources pagina kijken.

link button

Een hele interessante collectie van links vind je op deze pagina. Het gaat om websites van personen die door Microsoft zijn aangemerkt als Most Valuable Professional (MVP). Hun websites bevatten voorbeelden van VBA technieken en kant-en-klare hulp programma's.

link button

'Getting Started with Macros and User Defined Functions' door David McRitchie.
Als iets zo goed werkt als Excel zou je het eigenlijk niet moeten veranderen. Helaas heeft Microsoft anders beslist en is met Excel 2007 op de proppen gekomen met een groot aantal wijzigingen ten opzichte van eerdere versies. Deze pagina beschrijft hoe je in deze versie van Excel met macros en functies werkt.