Stata

Stata logo

Stata heb ik gebruikt bij een opdracht waarin een model moest worden gemaakt voor voortijdig terugbetalen van hypotheken. Met behulp van Microsoft SQL Server werd een tabel gemaakt waarin alle relevante variabelen opgenomen waren gedurende de looptijd van de hypotheken. Dit was een gigantische tabel maar deze kon door Stata eenvoudig met ODBC ingelezen worden. Omdat Stata de data in z'n geheel in storage wil houden was hiervoor wel een server nodig met veel intern geheugen. Stata heeft uitstekende faciliteiten voor het aanmaken van grafieken in verschillende formaten. Hiervan werd gebruik gemaakt om bubbleplots te maken van interessante variabelen en om te tonen hoe de modellen het doen in verschillende tijdsperioden. Stata kent veel statistische technieken en bevat ook een macro taal waarmee applicaties gebouwd kunnen worden. Hiermee is een programma gemaakt dat lineaire en niet-lineaire modellen kan fitten op de data. Het door een gebruiker (Ben Jann, ETH Zurich) geschreven estout package werd gebruikt om de resultaten van verschillende modellen naast elkaar in een overzicht weer te geven in text of latex formaat.
Stata is beschikbaar voor Windows, Unix en Mac systemen.

link button

De officiële website van Stata. Hier vind je alle informatie en documentatie over Stata.

link button

De resource pagina van Stata. Hier vind je links naar Stata resources (hoe leer je Stata, voorbeelden, SSC archief met een grote verzameling Stata programma's geschreven door gebruikers) en links naar statistische onderwerpen

link button

De Stata blog. Bevat artikelen van Stata medewerkers.

link button

Een blog entry uit 'MarginalRevolution' door Alex Tabarrok waarin deze aangeeft welke Stata Resources hij waardevol vindt.

link button

Laat zien hoe je met Stata allerlei grafieken kunt maken.

link button

Homepage van het boek 'A Visual Guide to Stata Graphics'. Dit boek is een goede aanvulling op de on-line help die door z'n vele details soms de grote lijnen verbergt.